onsdag 29. mai 2024

Blind ledelse


Det er dessverre sånn at det finnes alt for mange ledere som ikke ønsker noen tilnærming til sine ansatte og kun mater dem med små og sparsomme informasjoner når de selv finner det for godt; noe en med en viss riktighet kan benevne som Blind Keiser-ledelse.

Når en leder holder tilbake informasjon og bare deler små-drypp når de selv finner det for god, vil det få store, negative konsekvenser.

I tilfeller der de ansatte ikke vet hva som foregår i avdelingen sin så vil de bli frustrerte og usikre. og de vil bekymre seg for om jobben deres er i fare, eller om organisasjonen står overfor vanskelige tider.

Denne usikkerheten vil føre til stress og mistrivsel.

Dessverre er det sånn at den blinde lederen heller ikke ser konsekvensen av sitt lederskap og ikke har noen vilje til å ta til seg det dennes ansatte prøver å påpeke og gjøre ham klar over.

En blind mann vil ikke takke deg for en kikkert.
Thomas Fuller

Når de ansatte i en avdeling ikke føler at lederen ser dem som individer, men kun som nødvendige ressurser, vil det ha en rekke negative konsekvenser:

Redusert motivasjon og engasjement:

  • De ansatte mister motivasjon og engasjement for sitt arbeid når de føler at de bare er et verktøy for å nå lederens mål.
    Dette vil føre til lavere produktivitet, dårligere kvalitet på arbeidet og økt turnover.
  • Når de ansatte ikke føler seg verdsatt eller respektert, er det mindre sannsynlig at de går den ekstra milen eller tar initiativ.
    De vil også være mer tilbøyelige til å ta sykedag eller melde seg på andre avdelinger.

Økt stress og frustrasjon:

  • Å bli behandlet som en ressurs i stedet for et individ vil føre til økt stress og frustrasjon hos de ansatte.
    De vil føle seg overveldet, undervurdert og mangler kontroll over sitt eget arbeid, noe som vil ha en negativ innvirkning på både deres mentale og fysiske helse.
    Et stressende arbeidsmiljø vil føre til utbrenthet, søvnproblemer og svekket immunforsvar; og i verste fall kan det også føre til mer alvorlige helseproblemer.

Dårligere kommunikasjon og samarbeid:

  • Når de ansatte ikke føler at de blir hørt eller respektert, er det mindre sannsynlig at de kommuniserer åpent og ærlig med lederen.
    Dette vil garantert føre til misforståelser, konflikter og et generelt brudd i kommunikasjonen.
  • Dårlig kommunikasjon vil gjøre det vanskelig for team å samarbeide effektivt og nå sine mål, og det vil også skape en negativ og giftig atmosfære på arbeidsplassen.

Det er derfor viktig for ledere å ta seg tid til å bli kjent med sine ansatte som individer, verdsette deres bidrag og skape et støttende arbeidsmiljø. Ved å gjøre dette kan ledere øke motivasjonen, engasjementet og produktiviteten til sine ansatte, og skape en mer vellykket organisasjon.


Det er mange grunner til at det er viktig for en leder å se sine ansatte og ha fokus på hva som egentlig skjer i egen avdeling:

  • Åpenhet og tillit:
    Ved å være synlig og tilgjengelig for de ansatte, skaper lederen en atmosfære av åpenhet og tillit. Dette gjør det lettere for de ansatte å kommunisere med lederen om sine bekymringer, ideer og forslag.
  • Bedre forståelse:
    Gjennom å observere de ansatte i sitt arbeid og snakke med dem direkte, får lederen en bedre forståelse av deres arbeidsflyt, utfordringer og behov. Dette er viktig for å kunne gi riktig støtte og veiledning.
  • Motivasjon og engasjement:
    Når ledere viser at de bryr seg om de ansatte og er opptatt av deres trivsel, øker det motivasjonen og engasjementet. Dette kan føre til økt produktivitet, bedre resultater og lavere turnover.

Tidlig problemløsning:

  • Identifisere utfordringer:
    Ved å være tilstede i avdelingen kan lederen raskere identifisere eventuelle problemer eller utfordringer som de ansatte står overfor.
    Dette gjør det mulig å ta tak i problemene på et tidlig stadium, før de får eskalere og forårsake større skade.
  • Forebygge konflikter:
    Ved å være god kommunikator og konfliktløser vil lederen bidra til å forebygge konflikter mellom de ansatte, noe som skaper et mer positivt og produktivt arbeidsmiljø.
  • Økt innovasjon:
    Når de ansatte føler seg trygge og støttet, er de mer sannsynlig å komme med nye ideer og forslag. Dette kan føre til økt innovasjon og forbedringer i organisasjonen.

Bedre beslutningstaking:

  • Informert beslutningstaking:
    Ved å ha god innsikt i hva som skjer i avdelingen, kan lederen ta mer informerte beslutninger som er til beste for både de ansatte og organisasjonen.
  • Større involvering:
    Ved å involvere de ansatte i beslutningsprosessen kan lederen skape et større eierskap til beslutningene og øke motivasjonen til å implementere dem.
  • Fokus på det som er viktigst:
    Ved å se de ansattes arbeid i sin kontekst, kan lederen lettere identifisere hvilke områder som trenger mest fokus og ressurser.

Det er selvsagt ikke alltid mulig for en leder å være fysisk tilstede i avdelingen hele tiden. Men det er viktig at lederen gjør en innsats for å være synlig og tilgjengelig for de ansatte, både fysisk og digitalt. Ved å vise at de bryr seg om de ansatte og er opptatt av hva som skjer i avdelingen, kan ledere skape et mer positivt, produktivt og vellykket arbeidsmiljø.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar